Thursday 5 December 2013

RESEPI AYAM MASAK LIMAU

Assalamualaikum....ponpon...heheh dh lama kami tk hapedate blog neh ..dh behabuk dh..sawang lelabah dan tetikus penuh dah..hehehhe...

now ada sket resepi yang nk share..hehehhe...resepi style senang..style org malaih mcm aku..hahha..tp qajin makanggg...

resepi neh nama dia...AYAM MASAK LIMAU...nyummm bila preggy kali neh suka plak buah2an limau limauan neh..hehhe bau dia harum mewangi...hehe..sampai mandi pon aku mandi air limau purut...heheh..bnyk plak potpetpotpet..jom la cikidout resepi kat bwh..



ha..neh gambaq pembuka selera..hehe..

Bahan2nya : 
1) ayam ( aku guna 6 ketoi ja )
2) air limau nipis @ kasturi - 2 slice shj ( kasturi tkdak so aku guna limau nipis ,amek jus dia saja,biji dia tkmau)
3) bwg merah 1 biji ( hiris nipis2 )
4) bwg putih 2 biji ( ketuk sajo )
5) bwg besar ( sebagai hiasan )
6) halia sebesar ibu jari - potong halus2
7) cili kering 4 tangkai ( nk pedas menyegat letak lebih sikit )
8) 1 sudu besar sos tiram
9) 2 sudu besar sos tomato
10 ) 1 sudu kecil kicap manis
11) 2 cwn air
12) garam & gula @ aji

cara2nya:

1> cuci ayam bersih2 pastu amek jus limau td lumurkan kat ayam td..perap seketika.

2> tumis bwg merah,bwg putih,halia,cili kering td..tumis smpai naik bau..wangi2 harum semerbak tu..

3> masukkan ayam yang dh diperap dgn jus limau td..gaul rata bersama bahan tumisan td..alih2kan jgn bg hangit..tambahkan air dlm secawan utk masakkan ayam td n tutup seketika.

4> bila tgk air dh kering sedikit( jgn kering trus plak,agak2 kering manja2 gitu ) dan ayam pon dh masak sedikit, masukkan sos tiram,sos tomato dan kicap..kacau rata..n tmbahkan air secawan lagi utk kita masakkan ayam dgn elok n tutp dgn tudung periuk tau jgn tudung bawal juma plak..hahah..

5> masak sehingga kering sedikit dan pecah minyak sos td..( terpulang la nk berkuah sikit jgn biaq smpai kering..kalau aku ,aku suka lembab2 gitu ada pecah minyak sikit n ayam masak kiqa ok dah..hehe)

6> jgn lupa masukkan garam n gula ye utk penambah rasa..y nk guna aji tu masuk la aji tu ikut citarasa sendiri.

7> sebelum angkat taburkan bawang besaq yang dipotong utk hiasan tadi,gaul seketika ,agak2 layu bwg td angkat la..n siappppp hidang dgn nasi panaih & teloq dadar..perghhhh sdapppp...

sekian resepi resepot utk kali neh dr i...selamat menjamu selera noooo..bye2...








2 comments:

  1. wow!! cam best ja cam best ja..ni yg buat aku nk p serbu umah hg..ahahah

    ReplyDelete
  2. gegeh..dok joh mana hala....hahahhhahah

    ReplyDelete